Google+ Followers

Mari Berkorean semula


Salam semua, dan selamat malam...
huhhhh lama dah tak sambung minat berkorean semula... 
dedulu bukan kemain lagi dok sokmo tgok citer korea jer... 
sampai husband pon bebel2 cz nak tgok citer dia kikikiki....
sampai list record penuh 
citer korean

ok memandangkan dah ade citer best iaitu 
UGLY ALERT..
 apa lagi jom la kita tonton hihi... dak kecik ni pon joint la mama dia...

sambil2 tu leh makan cekedish hhahaha

bubyeee pepss...

good nite,,,,
















Bukan Di Kanvas...





Salam dan selamat petang buat kawan-kawan seperjuangan di Alam blogger mahupun pembaca sekali lalu.. . Sedia kita maklum kadang-kadang ade mase kite tershare sedikit apa yang kita rasa dan apa yang kita rasa memang sesuai untuk di share. sharing is carring kan...

Korang perasan tak sejak dua menjak banyak beno kisah cikgu kena saman la. Cikgu kene ugut la. Cikgu bla bla bla Dan banyak lagi.. bahkan bukan itu ada pulak di sebaliknya...

Just pendapat jelah kan. Sebelum tu nas mintak maaf kalau rasa terbiadap ker apa.. just nak share apa yang nas rasa tu jer.. sape yang makan cili dia terasa pedasnya. Cz nas dah bagitau nas tak mention kat sapa2. Just peringatan bagi diri sendiri juga. Macam nas pon ada anak yang semakin membesar. Kalau boleh nak la anak kita di didik dengan etika dan cara yang mulia dan berdedikasi. Dan kne ingat jugalah nak mencorakan warna di kain putih anak kita ni. Tak boleh la kita letak 100% menyerahkan bulat2 pada cikgu kat sekolah. Kita sebagai ibu bapa kene lebih memainkan peranannya. Sama-sama kita mencorakan agar warna-warna yang terzahir nanti Nampak lebih menarik dan ceria.kene ingat yer kawan-kawan yang di kasihi




        Dan adakalnya kita terdengar tentang guru yang buat hal pada anak murid dia. Contoh membuli  memukul sesuka hati hingga mendatangkan kecederaan. tulah hanya nila setitik rosa susu sebelanga.  Habis semua guru terbabit. Yang tak bersalah pon menjadi sangkut paut. Ok lah macam ni senang cerita kita tak payah nak menunding jari pada sesiapa... cuba monitor balik pada diri kita sendiri. Kalau kita saling salah menyalahkan tak kemana pon kan. kita dok la tunding kat orang .. tanpa kita sedar 4 jari kita sendiri dok tunding kita... Kewajaran untuk mendenda murid pon sudah tiada dalam istilah kamus persekolahan masa kini. Jika berbuat kesalahan hanya di pandang enteng.






Korang perasan  tak dalam dunia persekolahan sekarang banyak betul etika nak membentuk pelajar di larang untuk digunakan. So korang rasa nak membentuk macam mana yer sekiranya nak menegur itu ini tak boleh. That y la kita tengok banyak sangat budak2 sekolah kuang ajaq, tingkah laku tak senonoh, kang jentik sikit tau-tau esoknya dapat surat cinta masuk TV cakap cikgu tumbuk padahal cikgu jentik tangan jer… alahai ZAMAN SEKARANG. Jika dahulu aku ni  terserempak dengan cikgu jer  tak kira kat sekolah or luo sekolah cepat aku tunduk kepala tanda hormat sambil cakap salam or slmt pg kat cikgu tu
But now Zaman sekrang jangan kan salam lalu sebelah pon tak pandang wahhhh begitu besar kuasa VETO diaorang bahkan kalau cikgu tu preggy dok memboyot bawak perut lalu dikalangan pelajar dok berlari-lari  cikgu jugaklah kne tolak ansur ke tepi bagi laluan kat murid yang dok berlari-lari kang tak masal dirempuh pulak. Sabo je lah… cakap lebih-lebih kang ade pulak yang dok ngomel asik buat anak jer… laaa kan rezeki... dah Allah nak bagi rezeki kan. syukur...
        Zaman sekrarang dan dahulu, adalah zaman yang jauh beno perbezaannya. Biarpun dahulu kecangihan teknologi belum terserlah seperti sekarang sekurangnya murid dahulu amat menghormati gurunya, malahan sangat tertib dan patuh segala displin yang dikenakan. Bahkan bukan itu sahaja masa zaman persekolahan saya.  Setiap tahun di awal persekolahan sehinggalah kat sek menegah Siap mak saya bagitau kat cikgu..
        “cikgu rotanlah anak saya ni… rotan dia bio dia jadi pandai asal jangan patah riuk”
See..?
Jadi aku lau kne rotan memang tak lah aku cakap kat mak aku.
Kalau aku cakap sah2 aku kne rotan balik ngan mak aku… dan sememangnya aku sedar itu salah aku.
        Mak aku cakap kalau cikgu rotan tu mesti ko ada wat salah. Kalau tak tak kanlah cikgu nak rotan saja-saja ingat rotan ni HOBI ke?. Pastu apa lagi kne rotan pulak la kat umah. PADAN MUKA AKU. Kira ok la dirotan cikgu kat sekolah. Mak aku pakai libas jer dengan getah paip berbirat jugak la…hahaha bila duk ingat balik dengan adik badik mengekek kitaorang di buatnya. Nas ni boleh tahan jugaklah nakalnya. Tapi bila dalam kelas so PENDIAM. Hihihi laaa ni tak rajin dah aku nak diam. Pot pet pot pet sesangat.hahaha.
        Dulu kalau tak buat keje sekolah..kadang-kadang dok ralat main sampai terlupe cikgu ada bagi homework.. tulah asyik main jer aku ingat.. pepagi tu baru teringat mula la aku takot nak gi sekolah. Takot cikgu marah sebab tak buat keje sekolah. Nak tak nak tadah jerlah tangan cz tak buat keje sekolah. Dan aku sedar itu semua salah aku.. bila dah masuk kealam pekerjaan berani la ko tak buat kerja yang diberi oleh bos... kang tak masal dapat surat cinta dari bos... tau-tau kene cari keje lain huhuhu

        Zaman sekrang kalau tak buat keje sekolah bukan main lagi HEAVEN .. yelah cikgu tak leh nk marah apa tah lagi rotan malah jentik pon dilarang. So buat apa lah yang ko suke budak. Kang lebih-lebih dapat lak surat cinta.
        Alahai parents zaman skrang bukak mata anda luas2.. (tak mention siapa just pedoman untuk diri ini jugak yang ada anak) jika kita biarkan sahaja benda ini berleluasa maka terjadilah Muda mudi yang lahir kurang peradaban. Yang kurang akhlaknya. Yang kurang akalnya. Yang kurang sopannya. Yang semakin bertambah angkuhnya. Percayakah kita suatu hari nanti muda mudi kita tak kan ada sikap menghormati antara satu sama lain. Bila anak dipupuk rasa kebongkakan sokmo. Sampai dewasa dia akan kekal jadi begitu. Dan mungkin lebih parah dari itu. Cuba korang bayangkan kalau peragai kita ni yang dah buruk adakah kita nak jadikan anak kita pon macam   tukan. Kalau boleh kita nak jadikan anak kita Terbaik or perfect tak gitu.. jangan la jadi “umpama  ayam menetas anak itik, anaknya ke air juga..” Bukan nak menunding jari pada sesiapa sekdar mengingati antara satu sama lain.
        Maaflah kiranya apa yang saya tulis ni membuatkan ramai yang mengaum tak tentu hala. Just peringatan jer buat diri saya. Dan sesiapa yang setuju. Dan bagi yang nak komen tu elokan dahulu bahasa anda tak salah nk komen tapi bahasa perlu la beradab.  Mudah mudahan kita mampu mencorakan warna yang terbaik untuk anak kita dan anak generasi akan datang. Moga kita masih sempat melihat warna pelangi yang indah sebelum warna itu menjadi pudar kelam dan mungkin hilang. Kita mampu menjadi pelukis yang cemerlang andai lakaran yang diberikan mampu membuat semua orang tersenyum

Peace no war…




p/s: Lakaran kehidupan yang kita lakarkan tidak boleh di padam mahupun di hilangkan. jika manis lakaranya maka indahlah pemandangannnya
kisah kita bukan tertulis diatas kanvas yang boleh kita padamkan.
gunakanlah ia sebaiknya
moga Redha Allah sentisa bersama kita
"hidayah Milik Allah"






"Mini Giveaway by Nrl Shfyqh"

Assalamualaikum
weeewittt kali kedua nas joint cengini
halamak macam gian pulak
nak follow segmen cengini
macam nas kata tadi la.. bukan nak menang
just eratkan hubungan dengan bloger2
nelah tau satu ari nanti leh share2 pandangan kan...
kita kan satu rumpun
SATU MALAYSIA
jom ramai2 kita folowwww
blog omei ni



dah lama x hujan tetiba hari ni hujan
Alhamdulillah syukur

jadinya hari ni ambil my babies
lambat sikit
cz tumpang kete kawan kan...
hubby x dapat ambil cz kojer
oklah  Jom tengok TV
layan HALAQAH
sambil layan kerenah dak tecik ni







SEGMEN&GIVEAWAY BY IKHWAN YUSUFF

   Assalamualaikum
Hye kawan2 semua
hope sihat2 sokmo yer

wah ini kali pertama Nas Joint segmen macam ni
rase TERUJA 
Joint ni bukan nak menang
just nak mengeratkan ukwah di klangan2 bloger hebat macam ikhwan ni
Jom kawan2 kita Ambil peluang ni
   



Ingat tak masa kecik2 dulu
sape sikat kan rambut kita
sape yang berada dengan kita bila kita sakit
kalau kita nangis siapa yang berada dengan kita..
yee... mungkin masa kecil  kita ingat semua tu
tapi bila besar semuanya
korang anggap macm beban
subahnallah...
hope nas tak lah tergolong dalam kelopok yang mengabaikan ibu bapa


semalam naik tren nas terserempak dengan 2 0rg
sebelum tu nas mintak maaf
kiranya ade yang terasa or apa
just nak share jer
bagi pedoman kat kita semua...

dari pandan jaya nas tengok makcik ni 
dalam lingkungan 50an dgn anak dia
selamba jer anak dia ni marah2 
mak dia depan khalyak ramai..
kesian nas tengok mak dia terkulat2 dibuatnya,
"ya allah sayunya hati"
nak ditegur karang jadi lain pulak
jadi diam jerlah dan tengok apa yang anak dia ni bebel
tak tentu hal..
but ade satu ayat tu sangat terkesan dihati ni
sampai hati anak dia buat camtu

"mak ni nak duit jer... mak tau tak orang ni keje kilang jer
mak mintak lah kat abah.. mak mertua orang tu lagi berhak 
dapat duit ni"
kira macam tu la dia ckp

dlm hati nas ni dah membara.
heiii kau ingat sikit yer
patot ker ko cakap cam tu
hurmmm
macam pape jer kan
hahaha aku pulak yang terlebih emo..

ok lah sambung lagi di lain entry yer....

same2 lah kita doa agar kita tak tercakap lepas
dengan mak kita cam tu

ingat yer...
SYURGA ITU DI BAWAH TELAPAK KAKI IBU







Musim Kemarau

Salam semua
salam jumaat penghulu segala hari

cuaca sekarang ni 
sangat Panas kan...
rumput2 selalu nya hijau pon dah nampak kering
dari jauh nampak berdebu jer
hurmmm
kawan2 semua
banyakan minum air masak ea
kurangkan aktiviti luar 
bagi mengelakn dari kene penyakit

Bila tengok berita ada jelah
yang tempat yang terlalu panas terbakar sana sini
hurmmm 
mmg sangat panas kan..
nas ni pon balik umah jer duk teguk air sejuk
last2 kne sakit tekak lak...
uhuk huk huk




Entah Ape2



salam semua
dan selamat petang

Excuse Me...

Kenapa dia left Pulak...
jawapn i sbb i nak jimat bateri
i ni bukan la 24 hours ngdap benda yang remeh temeh ok
bila dah banyak sangat yang duk bagi sms
i bukan tak nak baca or x nak joint you all
but kne faham la
i balik keje i charge my batry
lum samapi kol 9 pagi my batri dah half
SEE KOL 9 OK
sape yang tak geram 
so i LEFT la
i dtg keje bukan nak charge my BATRY semat2 
duk ngdap benda tu 24hours
harap You alls faham 
bukan apa
bole nak create group
but suggest la benda2 yang penting
yer x salah eratkan silaturahim but
at the same time
kne fahamlah 24Hours dan 7days

ok i jer yang faham kan
you ols semua x faham
hurmmmm
what erverlah

hurmmm te
tiba2 nak meroyan pulak aku 
hurmmm germmm sehhh...

sekian





Keteguran

Salam semua
hye kawan2
pada entry lepas nas ada ckp
anak sakit ape kan


ehhh tak bace
ok2 lau nak tau 
klik ni ok


sebenarnya sambungan dari entry lepas
anak nas sakit lain tu
sakit sebab keteguran
(kene ganggu makhluk halus)

Minggu lepas kan cuti panjag
dan nas berkampung la kat kg
nas bawak baby jalan2 waktu magrib
dan nas tertegur satu van jenazah lalu
"ehhhh ada orang meninggal la...inlilahwainalilah hirojiun"
ok masa tu memasing diam

malam tu baby demam panas
dan aku macam biasalah
jelurkan air kat kepala
tapi bila tengah malam tu dia merengek 
nangis terus merngkak pi pintu
nas ponmacam biasalah tarik dia peluk duk kat nas
pastu dia nangis duk la ngdap pintu merangkak ke situ lagi...
tapi nas tak target pape 
just fikir anak demam suke merengek

esok aku balik kl 
kebetulan isnin memang cuti lagi,
anak still demam
tapi macam dah kurang panas nya
tapi ari selasa dalam kol 4 pagi
my babies di kjrkan ke hospital HUKM
cz kesukaran utk bernafas
dan batuk dia AMAT TERUK
macam batuk orang tua 
3 ari demam tu usahkan makan
minum pon tak mau
semua keluar balik
aku naik risau...
since mase tunggu anak tu
my Friend ade kat situ cz jaga bapak dia yang sakit
masa tu kami dah nak balik
"ehhh... anak ko ni sakit aku rasa baik ko berubat"
but frinds yang ustaz ni
tak bagitau sakit apa
aku agak blur kat situ
puas dah aku fikir
dan akhirnya
aku teringat balik kes aku tegur van jenazah pada waktu petang
masa aku dukung zahin
cepat2 aku call mak kat kg
dan beritahu
mak suh balik kg berubat kat kg...


so kelam kabut aku malam ari balik kg
cz nak gi berubat
apa lagi keesoakan harinya
pergi bawak jumpe ustaz kat kg
ustaz tu tanya
ada tegur pape ker?
aku angguk
ustaz bagitau dah 5 hari my babies nmpk 
orang yang mati tu
bahkan orang mati tu ajak my babies
terus menangis aku dibuatnya
patotlah keadaan my babies pon agak teruk
batuk macam orang tua
lansung tak nak makan

berubat kat kampung 3 ari
baju anak pon kne rebus
siap ustaz bagi air,,,


selepas tu anak sihat alhamdulillah
baru nak berdiri makan minum segala 
syukur,,,


dari kejadian tu buatkan aku serik
taubat dah x nak ckp lepas.

sayang my babies banyak2


Adik Yang Salah



Salam semua
dan selamat pagi
lama dah nas tak berceloteh dalam blog ni
dah terasa rindu kat keng kawan
sejak dua menjak ni
nas terlalu busy dengan
kerja 
pastu anak pulak tak sihat
demam dan ade penyakit lain jugak,,,
penyakit pe?
(ok la tu akan nas cerita di lain entery..)

anak la ni pon dah kembali normal
dan sihat spt sedia kala
dah mula nak berdiri lepas2kan tangan dia
pastu bila dah puas berdiri di hempaskan la badan dia kat lantai..
hurmmm
la ni di syok beno kutip benda kecit kat lantai nuh
pantang jer nampak dia pon amik masuk mulut,,

lau nampak semut dia ikut jer la semut tu
ada la sampai dia kusyuk samapi terhantuk dekat dinding rumah
macam2 exspirmnt dah kecik ni buat
aku macam biasalah kalau dia jatuh dan nangis
aku akan ckp kat dia benda tu tak salah
adik yang salah
sebab itu adalah salah satu utk matangkan dia
agar besar nnti dia x meyalahkan orang sesuka hati
lebib2 lagi pekara yang tak betul dia buat
so now from bby i dah start ajar dah
so bile dia nangis jatuh ke ape ker
panjat dia jatuh ker
bila nas ckp cengitu kat dia
dia nangis jugak tapi kejap jer
cth lah nas ckp macam ni kalu dia jatuh terkena kerusi or etc
nas akan ckp cam ni
"ok .. adik jatuh... kerusi tu tak salah adik yang salah,,,
kan mama dah ckp tadi kan"
automatik my baby akan  pandang nas
see sebab nas dah train dia darii 3 bulan lg
now dia macam faham
dah faham apa yang nas ckp...
dari nangis dia akan  BERHENTI nangis
walau kita tahu jatuh dia bunyi kuat sgt
cool down dulu
bila dia dah sambung main balik gi tgok balik tempat 
yang dia jatuh tadi
ye;lah manelah tau kan ade luke ke apa

( tapi klu dah jatuh berdarah tu jangan pulak korang tengok jer)

sorry la just share apa yang nas buat jer
lagi pon nas bukan buat ikut fakta sendir.
nas follow para2 mumies yang penah pergi
jumpe dr bagi anak diaorang
so nas cube praktik kan

dan seriuslah babies ni cepat observe apa yang korang sampaikan
but korang ckp mesti nak pandang mata your babies

sorry la kalau ada momies2 kat luar sana 
tak suke dengan pndapt nas ni
nas just praktik kan apa yang dah momies2
pernah buat

peace...