click here

Take Ticket First.. Then You May Read My Blog....

KBBA

Jom Kite Kawan

Pemberita Chomel

Keteguran

Salam semua
hye kawan2
pada entry lepas nas ada ckp
anak sakit ape kan


ehhh tak bace
ok2 lau nak tau 
klik ni ok


sebenarnya sambungan dari entry lepas
anak nas sakit lain tu
sakit sebab keteguran
(kene ganggu makhluk halus)

Minggu lepas kan cuti panjag
dan nas berkampung la kat kg
nas bawak baby jalan2 waktu magrib
dan nas tertegur satu van jenazah lalu
"ehhhh ada orang meninggal la...inlilahwainalilah hirojiun"
ok masa tu memasing diam

malam tu baby demam panas
dan aku macam biasalah
jelurkan air kat kepala
tapi bila tengah malam tu dia merengek 
nangis terus merngkak pi pintu
nas ponmacam biasalah tarik dia peluk duk kat nas
pastu dia nangis duk la ngdap pintu merangkak ke situ lagi...
tapi nas tak target pape 
just fikir anak demam suke merengek

esok aku balik kl 
kebetulan isnin memang cuti lagi,
anak still demam
tapi macam dah kurang panas nya
tapi ari selasa dalam kol 4 pagi
my babies di kjrkan ke hospital HUKM
cz kesukaran utk bernafas
dan batuk dia AMAT TERUK
macam batuk orang tua 
3 ari demam tu usahkan makan
minum pon tak mau
semua keluar balik
aku naik risau...
since mase tunggu anak tu
my Friend ade kat situ cz jaga bapak dia yang sakit
masa tu kami dah nak balik
"ehhh... anak ko ni sakit aku rasa baik ko berubat"
but frinds yang ustaz ni
tak bagitau sakit apa
aku agak blur kat situ
puas dah aku fikir
dan akhirnya
aku teringat balik kes aku tegur van jenazah pada waktu petang
masa aku dukung zahin
cepat2 aku call mak kat kg
dan beritahu
mak suh balik kg berubat kat kg...


so kelam kabut aku malam ari balik kg
cz nak gi berubat
apa lagi keesoakan harinya
pergi bawak jumpe ustaz kat kg
ustaz tu tanya
ada tegur pape ker?
aku angguk
ustaz bagitau dah 5 hari my babies nmpk 
orang yang mati tu
bahkan orang mati tu ajak my babies
terus menangis aku dibuatnya
patotlah keadaan my babies pon agak teruk
batuk macam orang tua
lansung tak nak makan

berubat kat kampung 3 ari
baju anak pon kne rebus
siap ustaz bagi air,,,


selepas tu anak sihat alhamdulillah
baru nak berdiri makan minum segala 
syukur,,,


dari kejadian tu buatkan aku serik
taubat dah x nak ckp lepas.

sayang my babies banyak2


Adik Yang Salah



Salam semua
dan selamat pagi
lama dah nas tak berceloteh dalam blog ni
dah terasa rindu kat keng kawan
sejak dua menjak ni
nas terlalu busy dengan
kerja 
pastu anak pulak tak sihat
demam dan ade penyakit lain jugak,,,
penyakit pe?
(ok la tu akan nas cerita di lain entery..)

anak la ni pon dah kembali normal
dan sihat spt sedia kala
dah mula nak berdiri lepas2kan tangan dia
pastu bila dah puas berdiri di hempaskan la badan dia kat lantai..
hurmmm
la ni di syok beno kutip benda kecit kat lantai nuh
pantang jer nampak dia pon amik masuk mulut,,

lau nampak semut dia ikut jer la semut tu
ada la sampai dia kusyuk samapi terhantuk dekat dinding rumah
macam2 exspirmnt dah kecik ni buat
aku macam biasalah kalau dia jatuh dan nangis
aku akan ckp kat dia benda tu tak salah
adik yang salah
sebab itu adalah salah satu utk matangkan dia
agar besar nnti dia x meyalahkan orang sesuka hati
lebib2 lagi pekara yang tak betul dia buat
so now from bby i dah start ajar dah
so bile dia nangis jatuh ke ape ker
panjat dia jatuh ker
bila nas ckp cengitu kat dia
dia nangis jugak tapi kejap jer
cth lah nas ckp macam ni kalu dia jatuh terkena kerusi or etc
nas akan ckp cam ni
"ok .. adik jatuh... kerusi tu tak salah adik yang salah,,,
kan mama dah ckp tadi kan"
automatik my baby akan  pandang nas
see sebab nas dah train dia darii 3 bulan lg
now dia macam faham
dah faham apa yang nas ckp...
dari nangis dia akan  BERHENTI nangis
walau kita tahu jatuh dia bunyi kuat sgt
cool down dulu
bila dia dah sambung main balik gi tgok balik tempat 
yang dia jatuh tadi
ye;lah manelah tau kan ade luke ke apa

( tapi klu dah jatuh berdarah tu jangan pulak korang tengok jer)

sorry la just share apa yang nas buat jer
lagi pon nas bukan buat ikut fakta sendir.
nas follow para2 mumies yang penah pergi
jumpe dr bagi anak diaorang
so nas cube praktik kan

dan seriuslah babies ni cepat observe apa yang korang sampaikan
but korang ckp mesti nak pandang mata your babies

sorry la kalau ada momies2 kat luar sana 
tak suke dengan pndapt nas ni
nas just praktik kan apa yang dah momies2
pernah buat

peace...