Google+ Followers

Akibat Rokok

Salam jumaat
nas doakan kawan2 nas
yang membaca sihat sokmo



Ok kalau nak diceritakan tentang tajuk kat atas
semua orang dah tahu kan
ROKOK
Say No pada rokok
and kalau nak tahu
efek dia lebih
pada yang meghidu
tak masal2 dapat penyakit
huhuhuhu
pada si perokok
makin syok die merokok
menyebarkan asap rokok


OPSSSS
sorrry  nas tak mention pada sesiapa
just share info
pada hari jumaat yang Mulia ni


info ni nas
ambil kat sini




Berikut dibawah ini adalah Bahaya Merokok Bagi Ibu Hamilyang perlu diketahui :
  • Menyebabkan janin kekurangan oksigen, sehingga pertumbuhan janin menjadi terhambat, selain itu zat nikotin dan karbon monoksida yang terdapat pada asap rokok, akan mengakibatkan kelainan pada plasenta
  • Bayi berpotensi lahir dengan berat rendah, selain itu perkembangan fisik, emosi, intelektual akan lebih rendah dari bayi normal, ditambah dengan rentannya bayi terhadap infeksi dan gangguan kesehatan lainnya
  • Meningkatkan resiko terjadinya cacat bawaan pada bayi
  • Wanita hamil yang merokok 50 % akan mempengaruhi bayi terkena retardasi mental lebih besar, ketimbang ibu hamil yang tidak merokok
  • Resiko kematian bayi mendadak lebih besar, karena fungsi paru pada bayi yang buruk

*nak tau lebih lanjut klik jer kat bawah ni ok*



Serius nas cakap
time preggy ni
bila bau asap rokok jer
nas boleh termuntah
then tetiba jer pale jadi pening
( NI BUKAN MENGADA OK IANYA FAKTA
CZ NAS SENDIRI YANG RASA)
kadang2 boleh nangis sendiri.
sebab tak tahan nak muntah
cz pewot yang makin membesar
menahan pulak nak muntah
memang tak larat dan sangat sakit



Lantak lah korang nak kata apa kan
yang penting 
nas berhak bersuara 
untuk kesihatan nas
dan kawan-kawan kat luar.


memanglah nak berhenti merokok 
secara mendadak
sukar
nas faham
tapi ... jangan lah duk dalam aircond
pas tu selamba duk hembus asap
kami yang disekeliling yang menghidu
Buat2 kalau aku termuntah kat sit
kau nak lap ker
*** uiii marah betoi ni***
sabar nas sabar,



malas dah nak serabut tentang
perokok tegar ni
Dan nas akui 
dulu hubby jugak perokok tegar
BUT NOW
dia dah stop
SERIUSLY
tak tipu
die berhenti 5 bulan sebelum
kami sah bergelar suami isteri


oklah jom kita 
layan mata tentang bahaya rokok ni




Badan si perokok
yerkkkkkk



dari merokok
baik beli benda yang berfaedah
lagipun rokok kan dah naik harga
Nas doakan harap2 
naik lebih tinggiiii
huhuhuhuhuhu
(gelak jahat)

kalau boleh sebatang Rm20.00 ok gak
hahahha








nahhhhh
asik rokok jer
hambik kau makan terus
huhuhu

Tiada ulasan: