Google+ Followers

Nilai Sahabat

Salam Semua'
entry yang ceria ni nas nak selang selikan
dengan cerita cerita
yang nas petik dari sebuah buku
Penyusun nya Zahril
dan series ni dari  cerita pemgajaran moral
judul buku ni


Nilai Sahabat

           Semut dan burung berkawan baik. Mereka tinggal di tepi sebuah sungai. Buah-buahan sedang masak ranum. 




             

Burung leka makan buah. Waktu itu semut sedang mencari makanan. tiba-tiba ia terjatuh ke dalam sungai.

             "Tolong ! Tolong ! " Jerit semut


Burung ternampak semut sedang lemas. Burung dengan segera menjatuhkan sehelai daun. Daun itu jatuh berhampiran dengan semut.

      Semut cepat-cepat naik ke atas daun itu. Daun itu pun bergerak ke tebing sungai
      Pada masa itu seorang pemburu sedang berburu. Dia ternampak burung di atas pokok. Pemburu pun mengacukan senapang ke arah burung. Burung ternamapk, ia berasa takut.  Ia cepat-cpat bersembunyi di sehelai daun.

      Semut ternampak pemburu sedang mengacukan senapang ke arah burung.
        "Saya mesti selamatkan burung," kata semut
Semut dengan pantas bergerak ke arah pemburu. Pemburu itu mencari burung. Semut bergerak dengan cepat. Ia pun sampai dekat kaki pemburu.
   Masa itu, pemburu telah nampak burung. Dia sedang mengacukan senapangnya. Semut mengigit kaki Pemburu dengan kuat. Pemburu Menjerit kesakitan.


      Burung nampak pemburu membongkok lalu mengaru-garu kakinya. Burung cepat-cepat terbang dari situ.
   "terima kasih. Semut!" Teriak burung.





ok tulah cite yang nas dah ceritakan
menarik bukan
the moral of the story yang boleh kita dapat kat sini
buat baik akan di balas baik
dan kisah persahabtan yang boleh dicontohi

hurmmmm bukan apa kan
zaman sekarang ni
nak cari kawan time senang 
amat banyak kan senang  k..
tapiiiiiii kalau  
kawan time susah
dalam sejuta tu
belum tentu ada yang nak time
kowang prcaya x dalam dunia materialistik
ni x mustahil 
bile kowang susah 
kawan yang kowang anggap kawan 
tu akan menjauh
butttttt
kalau ade yang sudi berkingsi suke duka
susah senang bersama
Alhamdulillah

ape pon nas berterima kasih pada Allah
nas dapat kawan susah na kawan senang tu
seriusly 
mmg time nas senang
die ade
time nas susah
die selalu jugakkkk bersama hrummm
terharu sangat
and bile die susah pon nas akan bersama
kawan sejati
susah nak dicari bile dah jumpe
kene lah di jage rapi....

hope korang akan dapat cari sahabat sejati korang yerppp





ok tu jer yang nas nak share.
ok byeee peepsss


Love uolsssssssssssss


 





Tiada ulasan: