Google+ Followers

Hari Kekasih Perlu ke kita Rai kan?? jom Kita Terjah

Salam semua
ok hari ni
sampai 2 nas update blog
bior2
manela tau kan 
nnt nas nak tinggalkan lelame ke Mr blog ni
huishhhhh lame kerw???
hahahahhaha
Cube lihat Title Nun Diatas
Hari Kekasih?
Happy Valentine?
Hurmmmmmmm
Perlu sambut ker?
Kenapa?
Benarkah ia hanya kasih sayang belaka ?
 
Dan jika kamu menuruti kebanyakan orang-orang di muka bumi ini, nescaya mereka akan menyesatkanmu dari jalan Allah. Mereka tidak lain hanyalah mengikuti prasangka belaka, dan mereka tidak lain hanyalah berdusta (terhadap Allah).” (Surah Al-An’am : 116)

Hahhhhhhh
korang kene lah tahu apa makna hari kekasih tu
jangan main terjah Katak jer
ok jom nas bagi share the info 
for Happy valentine Days



        Valentine sebenarnya adalah seorang biarawan Katolik yang menjadi martir. Valentine dihukum mati oleh kaisar Claudius II karena menentang peraturan yang melarang pemuda Romawi menjalin hubungan cinta dan menikah karena mereka akan dikirim ke medan perang. 
        Pada tanggal 14 Februari 270 M, St. Valentine dibunuh karena pertentangannya (pertelingkahan) dengan penguasa Romawi pada waktu itu iaitu Raja Claudius II (268 - 270 M). Untuk mengagungkan dia (St. Valentine), yang dianggap sebagai simbol ketabahan, keberanian dan kepasrahan dalam menghadapi cubaan hidup, maka para pengikutnya memperingati kematian St. Valentine sebagai 'upacara keagamaan'.

oklah tak guna
nas nak terangkan lebih2kan
apa gune tahu IT
tapi tak pandai nak search info kan kan kan
korang search lah tentang valentine ker
apa2lah
aL- Mesti  lerrr....die kuar siap degan asal usul n sejarah
kan kan kan

Hukum Merayakan Valentine Dalam Islam
Rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam telah melarang untuk mengikuti tata cara peribadatan selain Islam, artinya, ” Barangsiapa meniru suatu kaum, maka ia termasuk dari kaum tersebut ” (HR. At-Tirmidzi) .

hope sangat korang jangan terikut2 yerppp
nas pon jadi Scarryyyyy
ialah berkaitan dengan hukum
HARAM
ok
pandai2lah korang menilai 
 
Ibnu Qayyim al-Jauziyah berkata, ” Memberikan ucapan selamat terhadap acara ritual orang kafir yang khusus bagi mereka, telah disepakati bahwa perbuatan tersebut HARAM “.
Mengapa ? karena berarti ia telah memberi selamat atas perbuatan mereka yang menyekutukan Allah subhanahu wata’ala. Bahkan perbuatan tersebut lebih besar dosanya di sisi Allah subhanahu wata’ala dan lebih dimurkai dari pada memberi selamat atas perbuatan minum khamar atau membunuh.

Ade ker
faedah korang dapat sambut 
festival ni
huhhhhhhh
Buang masa adalah

Opsssss
sorrylah pada sesiapa yang terasa hati
nas just nak share 
ape yang nas tahu
dan buat peringatan pada diri sendiri
kawan2 yang beragama islam
kalau rase2 nas punya sharing ni 
macam tak Baguzzzzz jer
Sila lah ke Button  "X"
 Kalau suke like jer
tak mintak bayar pon just 
share info jer
maafla nas pun bukan bagus sangat pun
kadang2 ade jugak cilapnya
sorrry ek...

Ok 2
jom kita tentang cite tadi tak habis lagi
jom kita tengok apa lagi ilmu
yang boleh kita kongsikan

Jawatankuasa Majlis Fatwa Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Agama Islam Malaysia kali ke-71 yang bersidang pada 22 hingga 24 November 2005 memutuskan:
“Bahawa amalan merayakan Valentine’s Day tidak pernah dianjurkan Islam. Roh perayaan itu mempunyai unsur Kristian, amalannya yang bercampur dengan perbuatan maksiat adalah bercanggah dan dilarang oleh Islam. Oleh itu amalan meraikan Hari Kekasih tidak digalakkan oleh agama Islam.”

Tak payah la nak sambut
siap berparti
(sorry bukan cemburu ok)
bagi hadiah lah
siap wish2 lagi

exp:
Boboy: Happy Valentine Awak
Gegirl:Happy Valentine Juga Awak.

bagi pasangan couple pulak
siap berjanji setia
kunun2nya
si Lelaki
sangggup berjanji setia
setia Mautla katakan

Exmp:
Boboy:Apa buktinya awak cintakan saya sempena Valentine ni?
Gegirl:Saya cinta awak seluruh jiwa dan rage saya

(jiwa rage?   wahai adik kusayang jangan kerana kasih sayang begini
maka semua kehormatan yang kau jage dari azali
kau korban kan
bukan begitu caranya dik....
Jadiiiiiiiiiiiiiiii
SAY NO
 harap2
kawan2 nas tak terjebak dengan gejala begini

cuba korang sendiri bayangkan
jika sekarang bulan feb
berlaku perkara yang tak elok
tengoklah nanti
Bulan Sept n Oct
macam pisang goreng hangat dipaper
Buang Bayi
Lahir Anak luar Nikah
kasihan pada sikecik yang tak berdosa
diberi pengharapan oleh Allah 
untuk lihat alam semesta yang indah
tapi belum sempat dirai
nyawa di rampas dari tubuh

TAK KASIHAN Ker

hurmmmmmm
kesian kan pada insan yang tak berdosa.
Nas doakan Pada kawan2 nas tak seperti 
apa yang nas bincangkan.
dan 
tak terniat pon dihati nas kutuk
or hina sesiapa
apa yang nas bagitahu semuanya
FAKTA
same-same lah kita beri peringatan
sesama kita
moge2 kita dilindungi Allah sentiasa
Amin


bagi Nas
tak de apa yang didapati
dalam 
"happy Valentine Day"
yang dikatakan kunun2nya
hari berksih sayang
huhhhhhh
habis tu takan nak tunggu 
14 feb jer nak wujudkan kasih sayang
hapelah

ok bagi pendapat nas lah kan
hari2 yang dilalui
adalah hari Berkasih Sayang
Kasih Sayang Pada Allah
Pada Nabi
Kasih sayang pada ibu bapa

Ehem ehem
uittt sape tu...
ehem2lah


of cz lah




My lovely Husband
 
adik beradik
saudara mara
kawan kawan
pada semualah yang diciptakan oleh Allah
semua ade kasih sayang
Jadi kena lah cakap 
"hari2 kasih sayang"
boleh x?
 Oleh itu
Kasih Sayang saya hari2 
pada kawan2 semua
kerana Allah SWT 

Salam
Jumpe lagi dilain entry

Salam
 

Tiada ulasan: