Google+ Followers

Biar Jadi Teladan

salam kasih sayang buat semua kawan2 blogger nas. ok memandangkan dah lama sangat nas tak hapdate blog, maka banyaklah yang kisah-kisah lepas yang tak sempat nas kongsikan. jadi hari ni nas nak share sesuatu kat korang moga menjadi teladan sesama kita ok

ok cite dia begini. hari sabtu tu nas dapat panggilan dari sebuah bank iaitu RHB BANK.  dan pegawai yang call Nas bernama En Farid. ok kat sini nas ceritkan bagaimana perbualan kami terjadi

Pegawai Bank: Hello selamat pagi, boleh saya bercakap dengan PN ______?


Aku : Ya saya, ni siapa (mcm biasalahkan kalo dapat panggilan opkos nas NAK tau DARI sape                                 kan)


Pegawai Bank : Saya En Farid dari RHB BANK, pihak kami nak maklum pn ade tunggakan    dengan kami


Aku  : Tunggkan ( agak terkejut muke aku macam nampak hantu )


Image result for muke terkejut form google

perbualan kami mase tu memang serius. aku pon rase macam cuak jugak la. tetiba lak ade pihak bank call aku Hari Sabtu pulak tu. 

Pegawai Bank : ye puan. puan ade tunggakan dan perlu bayar segera.


Aku : Betol ke atas nama saya tu?


Pegawai Bank : Ya puan (masa tu bersungguh-sungguh dia sebut nama aku )


Aku : berapa banyak saya tertunggak ye En Farid?


Pegawai Bank : sekejap ye saya cek. dalam anggaran Rm 7000.


Aku : RM 7000. banyak tu.


Pegawai Bank : Puan kene bayar segera dengan pihak bank untuk mengelak dari                     pemotongan akaun puan


Aku: ok. potonglah. (ringkas je aku jawab) sambil tu aku lipat baju anak aku. 


Pegawai Bank: Puan jangan macam ni, kalau puan tak beri kerjasama kita akan ambil             tindakan undang-undang


Aku: Ok fine. Kita jumpa kat Mahkamah ye En Farid


Pegawai Bank : Eh kau Ni Bangsat, dah pakai tak nak bayar


Aku : Eh kenapa En Farid ni tetiba nak maki hamun saya, En Farid la yang                           BANGSAT.  dengan kaum sendiri pon ko nak naye. aku ni hah bukak Akaun                           RHB pon tak pernah, tetiba lak aku ade terunggak sampai beribu riban. tak                               pelah En Farid talian kita ni saya dah sambungkan terus ke Lawyer saya. so                               tunggu jelah awak takan terlepas


Pegawai Bank : Cilake. (terus matikan talefon)


korang rase ape?


bengong betol pepagi hari nak kenekan aku. yang pelik tu sesuke hati lak dia guna nama RHB BANK. kot2 la kan ade pegawai yang bernama sekian. tak ke naye jugak pada pegawai berkenaan. dan yang paling penting tu. nas tak pernah lagi bukak akuan dengan RHB BANK. dan nas ni bukan la pengguna kad kredit. tetiba lak sampai tertangguh 7000. apa la banyak beno yang nas joli sampai segitu banyaknya. aduhaiiii. pastu nak maki maki aku. nasib bukan kat depan aku, kalau kat depan aku memang aku dah kaki kan je. sakit lak hati kita. sesuke je nak tipu kita. macam ini olang pon ada ka aiyakkk...

Moral Of the Story: jangan cepat percaya orang call nak tanya pasal bank. kalau nak lebih telus tu hah pi sendiri kaunter pi tanya mana yang tak puas hati. face to face. 


ok pada kawan-kawan yang suke nak tengok postcard yang cantik-cantik boleh la singgah disini ye...


sambil tu boleh la kita eratkan silaturahim.

8 ulasan:

Mizz Aiza berkata...

boleh pula dia maki hamun macam tu, memang tak patut.. kena berwaspada dengan panggilan dari orang yang tak dikenali..

ikhwan yusuff berkata...

mmg jenayah mcm ni slalu berlaku... Jngan cepat gelabah buat mcm akak.. layan je kan.. hihihiih

Jari Manis berkata...

mcm2 cara dorang nak menipu kan..astu bila kita x mkn umpan tu bole lak kluar bahasa kesat..kalau sis JM dengar un hangin...itu eh cara dorang nk cari duit...sib baik nas bijak x terus percaya..ishh!

Zahin Zul'Nas berkata...

Mizz Aiza :tulah sesuka je dia maki. tak da etika lansung.. thnks aiza dtg blog kita peace

Zahin Zul'Nas berkata...

Ikhwan Yusuff :tulah tapi memula tu akak cuak jugaklah...

Zahin Zul'Nas berkata...

Jari Manis : wahhhh terharunyaJM datang sini sebenarnya semlam singgah blog jm nak komen tapi terasa lak diri kerdil so follow dan baca entry JM mmg maverles boleh jadikan rujukan kalo nak pi bercuti best2..

tulah JM benda2 macam ni banyak dah berlaku so nas ambil iktibar dari pengajaran dari rakan-rakan yang lepas.

sedutzone berkata...

hahahahha...keje malas, senang nye nak buat duit... hahahahahha jilake...

Cikna berkata...

Agak kuang hajo pegawai tu ye, seb bek sis xcepat melatah...